Eens in de zoveel tijd sta ik met GRAPHX 66 op een beurs voor startende ondernemers. Ik vind dit om uiteenlopende redenen echt heel leuk om te doen, en over één daarvan wil ik wat tips met jullie delen: het DIY visitekaartje.
DIY (Do It Yourself) kaartjes zijn bij startende ondernemers een veel voorkomend fenomeen. Voor startende ondernemers die nog geen geld verdienen met hun onderneming is het heel logisch en begrijpelijk dat ze dit zelf proberen te doen. Helaas valt het knutsel resultaat vaak wat tegen. Logisch natuurlijk, ieder zijn (of haar) vak. Toch kun je met een paar eenvoudige richtlijnen een beter resultaat bereiken dat zeker tijdelijk kan worden ingezet.
Ik geef je 10 tips waarmee je jouw zelfgemaakte kaartje toch een professionele uitstraling kunt geven:
- Less is more. Let erop dat je zo min mogelijk op je kaartje zet. Naam, e-mail, telefoonnummer en eventueel je website is genoeg. Vermijd allerlei afbeeldingen, niks zeggende grafische elementen, foto's en pay-offs.
- Zorg voor voldoende witruimte en hou een rand van minimaal 5 millimeter rondom vrij tot de rand van een kaartje.
- Gebruik bij voorkeur alleen een logo dat speciaal voor jou ontworpen is. Heb je dat niet? Ga dan voor een kaartje zónder logo.
- Gebruik voor de tekst een lettertype dat past bij je logo, bij je bedrijf of bij jou. Maak dus de juiste keuze voor bijvoorbeeld strak, zakelijk, klassiek of handgeschreven. Denk hierbij aan je doelgroep: zijn dit bedrijven of particulieren, mannen of vrouwen, ouderen of jongeren.
- Laat de kleuren van je logo terugkomen in de tekst. Kies alleen voor je naam een opvallende kleur en voor de andere info een meer bescheiden kleur.
- Stel de regelhoogte iets ruimer in dan standaard, dus meer ruimte tussen de regels.
- Gebruik een niet te grote letter, 9 of 10 punts is vaak genoeg voor bodytekst. Zet alleen je naam wat groter en eventueel dikker op het kaartje.
- Maak gebruik van een achtergrondkleur tot de rand van het kaartje (aflopend) en plaats daar witte tekst in.
- Gebruik eventueel een foto van jezelf. Zorg voor een goede, zakelijke foto (geen vakantiekiekje) en plaats die bijvoorbeeld op een half kaartje, op de achterkant en aflopend (tot de rand).
- Gebruik voor én achterkant van het kaartje. Voorkant voor je naam en telefoonnummer, achterkant voor extra informatie.