Soms heeft het leven leuke verrassingen, vaak op een moment dat je ze niet verwacht. Playground for entrepreneurs is zo'n verrassing.

Ruim een half jaar geleden lees ik een oproep van Inge de Dreu. Ze zoekt testspelers voor een spel voor ondernemers dat ze aan het ontwikkelen is. Hoewel ik helemaal niet van spelletjes hou geef ik me toch op. En daar zit ik dan, samen drie andere ondernemers, aan de keukentafel bij Bizztopia. Gewapend met een dobbelsteen, een paar A4 velletjes en papiertjes met vragen gaan we aan de slag.

Inge heeft haar sporen in ondernemerswereld al ruimschoots verdiend. Ze is hoogleraar ondernemerschap en innovatie bij AVANS en ze heeft meer dan 10 jaar ervaring in onderwijs en training in ondernemerschap in Colombia. Het door haar uitgedachte en ontwikkelde spel bestaat uit vragen over ondernemerschap.

Het doel van het spel is om je aan het denken te zetten over jouw manier van ondernemen. Of in andere woorden: het, op een speelse manier, ontwikkelen van een ondernemende en innovatieve mindset. Er zijn spelelementen, zoals het bepalen welke vraag je moet beantwoorden met behulp van een dobbelsteen, een puntentelling en beloningen die je kunt uitdelen als je spelpartners jou helpen. Maar: in feite is het spel een gespreksstarter. Met goed uitgewerkte vragen, waar je echt niet met een simpel ja of nee vanaf komt.

Ik speel het spel dus in een vroege testfase en ben erg onder de indruk van de sfeer en de interactie die ontstaat. We hebben alle vier een ondernemersidee waar nog wel wat aan verbeterd of bijgeschaafd kan worden. We doen alle vier onze uiterste best om mee te denken met de anderen, om out-of-the-box te denken en komen op de meest bizarre ideeën. Na ruim twee uur stoppen we ermee, maar we kunnen eigenlijk nog prima een paar uur doorpraten.

Ik ben onder de indruk van Inges aanpak om het spel in de markt te zetten. Er wordt getest in Mexico, in Colombia en in de Verenigde staten. Er is belangstelling voor het spel vanuit docenten aan Berkeley University (top 4 universiteiten in de US), en ga zo maar door.

Inmiddels ben ik als vormgever betrokken geraakt bij het spel. Zelfs meer dan betrokken: ik ben partner geworden in PLAYGROUND, in het (nog op te zetten) bedrijf.

Voor mij is het vormgeven van een spel een volkomen nieuwe wereld. Ik heb me het afgelopen jaar verdiept in de vormgeving van spellen in het algemeen. Ik heb me verbaasd over de enorme diversiteit op dit gebied en samen met Inge twee dagen op dé spellenbeurs in Utrecht gestaan. Ik heb Zoom overleg gehad met onze partner in Singapore, Chris Wan (Chris is betrokken vanuit een eerdere samenwerking met Inge en is net als ik partner in PLAYGROUND).

Ik heb gesproken met iemand die verstand heeft van intellectueel eigendom en registreren van bedrijfsnamen, met Kjelwyn van Houten over de online marketing strategie, met de drukkerij van de spellen in Singapore…

Inmiddels zijn bord en kaarten in een kleine oplage gedrukt en de website aangepast aan de looks van het spel. De doos en de handleiding moeten nog vorm krijgen. In het voorjaar gaat er een kickstarter campagne van start.

Voor mij is PLAYGROUND dé verrassing van 2021, en dé uitdaging voor 2022!